Poškodba zob

Kako ravnati ob poškodbi zob?

Nesreča nikoli ne počiva, zato se tudi vam ali vašim bližjim lahko zgodi manjša ali večja poškodba zob. Najpogosteje se poškodbe zob zgodijo pri mladih do 20. leta, v veliki večini primerov gre za poškodbo zob v zgornji čeljusti.

Pri nezgodah so lahko poškodovana trda ali mehka zobna tkiva. Poškodbe trdih tkiv delimo v skleninske poke, odkrušenje zob in zlome zob oz. korenine. V naši ambulanti je največ primerov odkrušenja in zlomov zobne krone, ki pa se v večini primerov lahko popravijo.

Kaj storiti, ko pride do nezgode? Če gre za manjši delček zoba, se z obiskom v naši zobozdravstveni ambulanti ne mudi, pri večjih lomih pa odlomljeni košček zoba shranite v fiziološko raztopino ali mleko in nas pokličite. Na podlagi opisa poškodbe vam bomo določili datum in uro pregleda.

Odlomljeni kos zoba lahko s posebnim lepilom prilepimo nazaj ali pa ga nadomestimo z zalivko, v primeru večjih poškodb pa z zobno prevleko. Več o prevlekah si lahko preberete v poglavju estetsko zobozdravstvo.

Beljenje zob

Kako ravnati v primeru izbitega zoba?

Če gre za izbitje mlečnega zoba pri otroku, potem se ne svetuje ponovna vstavitev zoba, saj obstaja možnost poškodbe stalnega zoba.

Pri izbitju stalnih zob pa gre za urgentno stanje in je treba nemudoma ukrepati.

Najprej poiščite izbit zob in ga primite za krono, izogibajte se dotikanja korenine. Če je zob umazan, ga na kratko – za nekaj sekund – sperite pod hladno tekočo vodo in ga ponovno vstavite v pozobnico. Nato ugriznete v robec, da se zob ne premika.

Če se zoba ne da vstaviti v pozobnico, ga položite v posodo s fiziološko raztopino ali mlekom. Če v bližini ni fiziološke raztopine ali mleka, ga lahko položite tudi v usta pod jezik. Nato nas nemudoma obiščite. V kolikor se nesreča zgodi izven našega delovnega časa poiščite najbližjega zobozdravnika ali nujno zobozdravstveno pomoč.

Ker poškodbe na zobeh lahko puščajo trajne posledice vam priporočamo, da tako vi kot vaši otroci pri športu uporabljate ščitnike za zobe in v nekaterih športih tudi čelado.

Kontakt

Telefon: 01 507 50 00

Mobitel: 040 125 240

2018-07-16T15:24:13+00:00

KONTAKT

Ulica bratov Babnik 10, 1000 Ljubljana

Telefon: 01 507 50 00

Mobitel: 040 125 240

STORITVE

NASVETI

Na naši strani uporabljamo piškotke za pravilno delovanje strani in beleženje obiskanosti strani. S strinjanjem nam dovolite uporabo piškotkov.