Kako izbrati pravo zobno ščetko?

Najpomembnejši pripomoček za ustno higieno je zobna ščetka.

Rezultat ustne higiene ni povezan s pogostostjo umivanja zob, veliko bolj sta pomembni:

  • tehnika čiščenja zob in

  • pravilna izbira zobne ščetke.

Električna in navadna zobna ščetka

Danes na tržišču obstaja veliko zobnih ščetk. Dostikrat jih ljudje izbirajo po videzu, barvi, ceni, kar je seveda narobe. Napačno je tudi mnenje, da trda zobna ščetka bolje očisti zobe kot mehka.

Zato moramo pri izbiri paziti, da izberemo mehko zobno ščetko, ker so ščetine trdih ščetk predebele, da bi dosegle prostor med dlesnijo in zobom in tako odstranile zobne obloge.

Pretrda ščetka tudi poškoduje dlesen, lahko jo odrine od zoba in zaradi razgaljenega zobnega vratu povzroči skelenje in bolečino.

Vlakna ščetke naj bodo tanka, ker lažje zdrsnejo med zobne prostore. Naj bodo tudi mehka in gosta, da očistijo celotno površino zoba. Morajo pa biti zaobljena, da ne poškodujejo dlesni.

Izberemo ščetko z manjšo glavo, da lažje očistimo ploskve zoba na kočnikih. Pomembno pa je tudi, da ščetko po nekaj mesecih zamenjamo.

S ščetkanjem očistimo zob samo na zunanjih površinah, zato je zelo pomembno, da z zobno nitko in medzobno ščetko očistimo tudi medzobne prostore.

Električna zobna ščetka

V zadnjih letih je vedno bolj popularna električna zobna ščetka. V grobem ločimo dve vrsti električnih ščetk, in sicer »oscilirajoče« in »sonične«.

Oscilirajoče ščetke imajo majhno glavo, s katero lažje očistimo težje dostopna mesta. Ta vrsta električnih zobnih ščetk se ne priporoča tistim, ki imajo tanek biotip dlesni, saj lahko pride do umika dlesni in posledično do preobčutljivosti zob.

Sonične ščetke imajo večjo glavo, vendar odstranijo zobne obloge tudi iz težko dostopnih mest zaradi pulzirajočega premikanja vode okoli zob, ki ga ustvarijo vibracije. Dosegajo boljše rezultate, ščitijo zobe pred nastankom kariesa in so učinkovitejše pri kislinskih erozijah ter pri preobčutljivih zobeh.

Kontakt

Telefon: 01 507 50 00

Mobitel: 040 125 240

2018-06-17T20:51:12+00:00

KONTAKT

Ulica bratov Babnik 10, 1000 Ljubljana

Telefon: 01 507 50 00

Mobitel: 040 125 240

STORITVE

NASVETI

Na naši strani uporabljamo piškotke za pravilno delovanje strani in beleženje obiskanosti strani. S strinjanjem nam dovolite uporabo piškotkov.